Betala tillbaka mikrolån

Nu tänkte vi på mikrolåna.com skriva lite om att betala tillbaka på mikrolån, både om hur du betalar tillbaka på ditt smslån och om vad som händer om du inte kan betala tillbaka.

Så betalar du tillbaka på ditt mikrolån

 • Återbetalning. De flesta mikrolån betalas tillbaka som en klumpsumma, i alla fall när det handlar om mindre mikrolån. Däremot är det inte helt ovanligt att man betalar av på sitt mikrolån en gång i månaden om man tagit ett stort mikrolån (på till exempel 15 000 – 20 000 kr) under tre månader eller längre.
 • Insättning. Långivarna har olika rutiner för hur mikrolånet ska betalas tillbaka, men det är vanligt att man får en e-faktura som antingen skickas till sin e-post eller så loggar man in på sitt lånekonto där fakturan finns, därför betalar man sällan någon aviavgift för sina räkningar när man har tagit ett mikrolån. När det är dags att betala fakturan är det bara att göra det som vanligt på sin internetbank.

Om du inte kan betala tillbaka

Naturligtvis ska du aldrig låna pengar om du inte är helt säker på att du kan betala tillbaka, men om du ändå skulle få svårt att betala för ditt mikrolån bör du genast kontakta långivaren för att se om ni kan komma fram till en lösning. Om du har lånat hos en långivare som erbjuder förlängning av lån kan det vara bra att göra en förlängning. Om du inte hittar en lösning eller kan förlänga lånet händer tyvärr följande:

 • Du får en påminnelse. Normalt får man en påminnelsefaktura där långivaren har lagt till en påminnelseavgift, dröjsmålsavgift samt ränta för tiden efter att lånet har löpt ut.
 • Skulden går till inkasso. Om du inte betalt trots uppmaning hamnar skulden hos ett inkassoföretag som försöker driva in skulden. Ytterligare ränta och avgifter läggs då på mikrolånet och det börjar nu bli riktigt dyrt.
 • Skulden hamnar hos kronofogden. Till sist går skulden till kronofogden om du fortfarande inte har betalat med både en betalningsanmärkning och extra avgifter som följd. Du kan också drabbas av en utmätning då kronofogden antingen tvingar dig att sälja något av värde eller plockar pengar från din lön. Dessutom kommer du få svårt att låna och teckna hyresavtal och abonnemang på grund av betalningsanmärkningen.

Som du ser bör du verkligen inte låna pengar om du inte är 100 % säker på att du kan betala tillbaka, det kan ställa till det för dig ordentligt och gör ditt mikrolån oerhört dyrt.

Senaste kommentarer
  Arkiv
  Kategorier
  • Inga kategorier