När du ansöker om ett lån, vare sig det handlar om ett banklån eller ett mikrolån, tar kreditgivaren reda på om du är kreditvärdig eller inte. Det gör de genom att ta en kreditupplysning hos ett kreditupplysningsföretag som graderar alla företag och privatpersoner efter en skala, en så kallad kreditrating. Det finns kreditupplysningsföretag som har en 100-gradig skala medan andra nöjer sig med en 3-gradig och det är denna skala som avgör hur kreditvärdig du är vilket i sin tur avgör vilka lån du får ta eller om du får ta ett lån överhuvudtaget.
För att göra det enkelt för dig ska vi på mikrolåna.com visa hur den 3-gradiga skalan ser ut och hur den påverkar dina möjligheter att få ett mikrolån eller andra lån.
Nivå 1 – klanderfri kreditvärdighet
- Du har en stabil inkomst.
- Du har en god ekonomisk historia utan anmärkningar och obetalda skulder.
- Om du har hamnat på den här nivån är det endast din betalningsförmåga som avgör om du får låna och hur mycket du får låna.
- När det gäller mikrolån är det sällan eller aldrig du nekas ett lån om din kreditvärdighet befinner sig på denna nivå.
Nivå 2 – anmärkningar noterade
- Om du har en eller flera betalningsanmärkningar hamnar du på den här nivån. Ju fler anmärkningar du har desto sämre ser det ut.
- Det blir svårt (ibland omöjligt) för dig att ta ett vanligt banklån och teckna ett avtal.
- Det finns många långivare som kan bevilja dig ett mikrolån även om du befinner dig på den här nivån, bara din betalningsförmåga är god nog.
Nivå 3 – skuldsaldo hos kronofogden
- Denna nivå hamnar du på om du har hamnat i obestånd, det vill säga har en skuld som har hamnat hos kronofogden för indrivning.
- Det är i stort sett omöjligt att ta ett mikrolån och helt omöjligt att ta ett privatlån om du har hamnat här.
- Det finns några få banker som erbjuder omstartslån och bolån till folk som har fått en sådan här usel kreditrating, men då måste de ha en stabil ekonomi i nuläget.