Om räntan

Du kanske redan vet att mikrolån har en högre ränta än vad andra privatlån har, så här tänkte vi både visa dig hur hög den kan vara och varför den är så pass hög som den är.

Så hög kan räntan för mikrolån vara

I media har man vid flera tillfällen basunerat ut hur dyrt det är med mikrolån och att dessa lån brukar ha en effektiv ränta på flera 1000 %, vi har till och med hört siffror som överstiger 20 000 %. Det här är ju såklart inte sant, i alla fall inte när det gäller de mikrolån du hittar på mikronlåna.com.

Det finns förvisso mikrolån som har en effektiv årsränta på en bit över 1000 % men det gäller i normala fall bara för riktigt små lånebelopp och korta lånetider. Vid lån större lån med en liten längre lånetid kan du hamna en bra bit under 100 %, men även lite större lån med en kortare återbetalningstid har en betydligt rimligare ränta.

Mikrolån – inte så dyrt som du tror

Nu kanske du tycker att ett mikrolån som har en ränta på några hundra procent låter riktigt dyrt, men det är det faktiskt inte eftersom lånet är så litet och har en kort avbetalningstid. Om du till exempel lånar 10 000 kr i 30 dagar hos Vivus betalar du bara 1000 kr i ränta. Hos Vivus och flera andra låntagare kan du dessutom låna flera tusen kronor helt gratis, vilket ger en effektiv ränta på 0 %.

Därför är räntan högre

Om mikrolån skulle haft samma ränta som ett privatlån, till exempel 5 %, skulle du få betala ungefär 20 kr om du tog ett lån på 30 dagar och det dubbla om du lånade pengar i 60 dagar. Det vore såklart hur bra som helst men faktum är att det inte finns en utlåningsverksamhet som skulle gå runt på det. Orsaken till att så låga räntor funkar för vanliga privatlån beror på att det dessa lån är betydligt större och att de har en mycket lång avbetalningstid.

Andra anledningar till att räntan är högre för mikrolån är att långivarna erbjuder en snabb handläggning av lånet och en bra service brukar kosta lite extra, samt att lånet har lägre krav än vanliga privatlån vilket gör att långivaren tar en större risk när den lånar ut pengar, och en större risk innebär alltid en högre ränta i finansvärlden.

Senaste kommentarer
    Arkiv
    Kategorier
    • Inga kategorier